Beschrijving
Benoit Girardin Santenay Blanc “Les Champs Claude” Bourgogne Frankrijk 2020
De familie Girardin is al generaties lang gevestigd in het dorp Santenay in de Bourgogne te Frankrijk.
Benoit heeft dankzij zijn studie in wijnbouw-oenologie aan de wijnschool van Beaune en zijn bedrijfslicentie in Bordeaux talloze mensen kunnen ontmoeten en vriendschappen kunnen sluiten met wijnboeren uit alle Franse wijnbouwgebieden. Dit heeft hem gemaakt tot een van de beste wijnmakers van de Bourgogne. In 2011 na zijn studie en opgedane ervaring, keerde hij terug naar het familiedomein waar zijn vader Yves zijn knowhow, zijn moed en zijn passie voor dit beroep aan hem doorgaf.
Op het landgoed van 8 hectare dat in 2020 werd aangelegd na de overname van familiepercelen en de aankoop van wijnstokken, is Benoit uitgegroeid tot een jonge, aanstormende biodynamische wijnmaker. In tegenstelling tot zijn vader, die van vele wijngaarden maar enkele wijnen maakte, is Benoit vooral bezig met het maken van specifieke wijngaardwijnen. Zo maakt hij Savigny-Les-Beaune (maar 0,6 hectare), een Chassagne-Montrachet, een witte en een rode Santenay en een Pommard. Alles uiterst zorgvuldig, zuiver en verfijnd. Dit komt zeker tot uiting in dit biodynamische detail. Benoit bottelt zijn flessen altijd tijdens een afnemende maanstand, dit schijnt in de biodynamie de beste tijd te zijn voor wijnen die nog moeten ouderen.
Het doel van Benoit Girardin is om de natuur zoveel mogelijk haar werk te laten doen om de terroirs waar hij dagelijks werkt te overstijgen en te respecteren. Alle druiven worden dan ook handmatig geoogst. Benoit Girardin heeft met zijn wijnen een solide reputatie opgebouwd, zowel in Frankrijk als internationaal. Zijn streven naar excellentie en zijn respect voor het Bourgondische terroir maken hem tot een gewaardeerde naam in de wijnwereld.
Les Champs Claude is een enkele wijngaard op rode kleigrond, Benoit Girardin heeft hier iets meer dan een halve hectare.
Benoit Girardin Santenay Blanc Les Champs Claude is bleek en strogeel van kleur met aroma’s van verse amandel, pruimen en appel, waaraan koekjesachtige en minerale (vuursteen) tonen worden toegevoegd. Deze Bourgogne heeft 17 maanden op Frans eiken vaten gerijpt en heeft derhalve tonen van vanille.
Deze wijn is heerlijk als aperitief of bij een witvis in een romige saus, oesters, maar probeer ook eens bij omeletten of roerei en natuurlijk bij kazen zoals geitenkaas, Gruyère, Comté en Cîteaux.