Beschrijving
Quinta da Alorna, met bijna 300 jaar geschiedenis, is al vijf generaties lang eigendom van de familie Lopo de Carvalho. Quinta da Alorna, werd opgericht door D. Pedro de Almeida. Na het veroveren van het resistente Alorna Fort, in de buurt van Goa, waar hij de positie van onderkoning bekleedde, ontving hij van de koning van Portugal, D. João V, de titel van 1e markies van Alorna. D. Pedro de Almeida. In die tijd (1723) stond het landgoed, eigendom van de markies van Alorna, bekend als Quinta de Vale de Nabais. Vele jaren later verkochten twee van de dochters van D. Leonor de “Quinta dos Alorna” aan de graven van Junqueira, en de erfgenamen verkochten het op een openbare veiling en gaven het door aan Dr. Manuel Caroça, grootvader van de huidige aandeelhouders, respectabele tandarts, handelsmakelaar en grote zakenman die uiteindelijk de enige eigenaar werd van Quinta da Alorna.
Gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Taag, vlakbij Santarém, en met de ingang gemarkeerd door een zeldzame struik ter wereld, bekend als “Bela Sombra”, valt Quinta da Alorna op. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de wijnen die het produceert, maar ook vanwege het gehele landgoed, wat onderverdeeld is voor wijnbouw, landbouw, bos en natuurgebieden. Met een totale oppervlakte van 2.600 hectare, verdeeld over 160 hectare wijngaarden, 500 hectare bestemd voor landbouwgewassen en ongeveer 1.900 hectare bos.
De diversiteit aan druivensoorten biedt veel mogelijkheden. Quinta da Alorna werkt met de volgende druivensoorten: Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Fernão Pires, Arinto en Chardonnay. Quinta da Alorna produceert zijn wijnen met behulp van nieuwe wijnbereidingstechnologieën. Het resultaat zijn producten met de kwaliteit, uitmuntendheid en concurrentiekracht waar de markt om vraagt. Eén ervan is deze wijn:
Quinta da Alorna Colheita Branco Tejo Portugal 2022
Colheita is de basislijn van Quinta da Alorna. Deze frisse lente/zomerwijn is gemaakt van 40% Arinto,40% Fernão Pires en 20% Sauvignon Blanc. De druiven worden per soort geoogst en verwerkt met een zachte persing. De geklaarde most wordt gefermenteerd in stalen vaten op gecontroleerde temperatuur. Koud gestabiliseerd en gefilterd voor botteling. Goede fruitige wijn.
Licht geel van kleur met groene reflecties. Heeft een duidelijke citrus-smaak met tropische tonen zoals van ananas en een lichte vegatale toets van de Sauvignon Blanc. Frisse aroma’s. De afdronk is levendig en vriendelijk. Kortom een aangename alledaagse witte wijn om van te genieten in het zonnetje.
Past ook goed bij salades, sushi en visgerechten. Lekker koel serveren!
voor meer info over dit schitterende wijnhuis ga naar hun website